Huskeliste

Sjekk om bilmottaket kan ta imot kjøretøyet

Du kan få vrakpant på campingvogner, mopeder, bobiler og mange andre kjøretøy enn personbiler, men det er ikke alle mottakene som har utstyr til å ta imot disse. Sjekk med bilmottaket om de kan ta imot kjøretøyet ditt før du drar med deg den gamle slitne campingvognen på den siste turen.

Tenk på frakt til bilmottaket

Dersom du skal frakte kjøretøyet på henger bør du kontakte mottaket før du kjører dit, for å sjekke om de kan hjelpe deg med å løfte av kjøretøyet. De fleste kan nok hjelpe deg med dette, men det er fint for deg å være sikker på dette før du kommer. I tillegg til å bruke henger finnes det andre alternativer å frakte kjøretøyet til bilmottaket på.

Vrakbil som fraktes på lastebilDet finnes flere måter å frakte bilen din til mottaket på.

Ta ut bombrikken

Husk å ta ut bombrikken din, slik at du kan være sikker på at ingen andre kan få tak i den på noen måte. Når bilen din er levert til gjenvinning, kan det hende at den blir satt ut for selvplukk og da kan alle som trenger deler komme for å plukke fra bilen selv. Det er derfor smart å ta bombrikken ut for å være helt sikker på at du i fremtiden ikke får regning på bompasseringer som andre har gjort med din brikke. Det er dessuten 200 kr i depositum på bombrikken som du får igjen når du avslutter avtalen med bompengeselskapet.

Tøm bilen for eiendeler og søppel

Kjøretøyet må være tømt for søppel før det leveres. Dersom dette ikke er fjernet på forhånd, vil du få beskjed om å ta det med deg når du leverer bilen.

Husk å ta ut papirer med personlig informasjon på. Ansatte på mottakene leser ikke papirer som ligger i kjøretøyene, men du kan aldri være for forsiktig med sensitive opplysninger.

Lommebok som tas ut fra hanskeromTøm bilen for alle personlige eiendeler.

Husk også å sjekke hanskerommet og andre oppbevaringsrom for personlige eiendeler, slik at lommeboka eller mobiltelefonen ikke blir med når kjøretøyet presses. Når kjøretøyet er presset, blir sakene du glemte borte for alltid.

Sjekk om du kan ta med ekstra dekk

Du får kanskje ikke bruk for vinterdekkene eller sommerdekkene etter at du har levert inn kjøretøyet ditt? Om du ønsker å levere et ekstra sett dekk sammen med kjøretøyet, kan du sjekke med ditt nærmeste bilmottak om de kan dem imot.

IdrettsbaneGamle dekk kan brukes til andre formål når de ikke lenger skal rulle på veiene.

Kasserte dekk gjenbrukes til andre formål, eller gjenvinnes til nye materialer eller energi. For eksempel kan dekkene bli til skytematter, støyvoller eller underlag på idrettsbaner.

Dette må ha med deg

Du må ta med deg dokumentasjon på bilens og din egen identitet, samt riktig bankkontonummer du vil ha vrakpanten innbetalt til.

1. Vognkort eller annen dokumentasjon på bilens identitet

Du må dokumentere kjøretøyets siste kjennemerke ved å vise fram vognkortet til bilen. De som tar imot kjøretøyet, kontrollerer kjøretøyets understellsnummer opp mot vognkortet  når du ankommer. Vi finner ut av det uten vognkortet også, men det går mye smidigere hvis du har det med.

Dersom du ikke har vognkort, kan kvittering fra Statens vegvesen for innleverte skilter eller for betalt forsikring også fungere som dokumentasjon. Om du har spørsmål om hvilken dokumentasjon som kreves ved innlevering, kan du kontakte ditt nærmeste bilmottak.

2. Gyldig legitimasjon

Du må huske å ta med gyldig legitimasjon når du leverer kjøretøyet til gjenvinning. Dette kan være førerkort, bankkort med bilde, pass eller lignende. Legitimasjonen dokumenteres på behandlingsanlegget og føres inn i vrakmeldingen av bilmottaket ditt.

3. Bankkontonummer

Du kan få vrakpant for å levere et kjøretøy til gjenvinning. Les mer om hvilke krav som stilles til kjøretøyet for å få utbetalt vrakpant.

Vær sikker på hvilket bankkontonummer som vrakpanten ønskes utbetalt til. Bilmottaket overfører vrakmeldingen til Skatteetaten, som utbetaler vrakpanten til deg i løpet av 4-5 virkedager. Oppgir du feil kontonummer kan det bli en fin gave til en fremmed ;)

Kontakt ditt nærmeste bilmottak hvis du har noen spørsmål om levering av bil til gjenvinning.