Antall elbiler i Norge har steget med mange prosent de siste årene. I følge statistikken over elbiler og ladebare hybridbiler som er registrerte her i landet, er antallet elbiler steget fra 3.347 i 2010 til over 480 000 i 2022.

Statistikk

Merker økningen av elbiler

Den markante økning i antall elbiler i Norge kjennes etter hvert også hos landets bil-demonterere.

«Det kommer inn flere elbiler nå enn for noen år siden. Alt tyder på at det vil øke også i fremtiden.» forteller Svein-Tore Sund som er daglig leder ved Skedsmo Bilopphugging.

Ola Utvik, daglig leder ved Olas Bil as i Avaldsnes, bekrefter at de også tar inn flere elbiler enn tidligere, og at det er en god forretning for de: «Vi har kjøpt en del skadde elbiler og demontert og solgt forskjellige deler. Det har fungert veldig greit,» forklarer Ola Utvik.

Demontering

Med de nye biltypene er det også bruk for nye kvalifikasjoner, og hos Olas Bil betyr det kurs: «Vi har vel hatt tre fra oss på kurs i gjenvinning for å lære å jobbe med og demontere disse bilene. Det handler jo om sikkerhet, og om å kunne håndterer bilene riktig.»

Elbiler også god forretning

Det ikke stor forskjell for oss om det er en elbil eller drivstoffbil som leveres inn, forteller Ola Utvik, hverken av arbeidsmengde eller lønnsomhet. «Både demontering og salg av elbildeler fungerer godt. Det er god butikk det.»

Skulle utbredelsen av elbiler fortsette som den har gjort de siste årene, blir det ikke noe problem for landets bil-demonterere, mener Ola Utvik: «Det blir bruk for oss i fremtiden. Det er bruk for gjenvinning, og det er jo det vi driver med», forklarer han.

Ønsker du å vrake bilen din? Bilgjenvinning AS er et nettverk av bil-demonterere som tar gjenvinning på alvor. Finn ditt nærmeste bilmottak her!